Gdzie się znajduje?

Mieści się ona przede wszystkim w mięśniach szkieletowych oraz w mięśniu sercowym (98%). Pozostająca nieduża ilość znajduje się w wątrobie, nerkach, mózgu oraz innych narządach.
L-karnityna jest produkowana w wątrobie. Do jej syntezy (prócz metioniny oraz lizyny) konieczne są również witaminy: B-a, C, PP, B6 oraz żelazo.

L-karnitynę może też przyjmować nasz organizm w diecie. Jest ona znaną od dawna naturalną substancją, której źródłem jest mięso. Nazwa karnityny wywodzi się od łacińskiego słowa carnis, które oznacza mięso. Posiłki zwierzęce są bogatym źródłem karnityny, tymczasem pokarm roślinny gromadzi jej śladowe ilości.
Niektórzy naukowcy kwalifikują karnitynę do witamin (mając na uwadze podobieństwa w mechanizmach działania witamin z rodziny B i karnityny), nazywając ją witaminą BT pl.wikipedia.org.
L-karnityna jest substancją rozpuszczalną w wodzie oraz procesy związane z gotowaniem mogą zubożeć jej zawartość w posiłku.

Jak działa L-karnityna?

Badania wykazały, że L-karnityna dowodzi zdolność do obniżania poziomu cholesterolu a także trójglicerydów (frakcje tłuszczów). Jest przeto związkiem biorącym udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) w naszym ciele.

L-karnityna jest substancją niezbędną w energetycznych przemianach kwasów tłuszczowych. Kiedy nasze mięśnie potrzebują energii do realizowania jakiegoś wysiłku fizycznego, cząsteczki karnityny mają na celu wyławiać cząsteczki tłuszczu z krwi oraz transportować je do wnętrza komórek organizmu, w których kwasy tłuszczowe zostaną zmienione w energię.
L-karnityna wydaje się również być jednym z czynników wpływających na zrównoważony poziom cukru w organizmie.

Nadzwyczaj ważnym elementem jej działania jest stabilizacja (uregulowanie) poziomu jonów potasu w komórkach, która ma wpływ na podwyższenie zdolności naszej tkanki mięśniowej do sprawowania intensywnych wysiłków fizycznych.
Fascynującą cechą L-karnityny jest jej oddziaływanie euforyzujące – wpływające nastrój.

Skutki deficytu 

Do niedoboru tej substancji może zajść u osób spożywających jedynie pokarm roślinny (wegetarianie) albo może być to cecha genetyczna (wrodzona).
Pierwszy raz przedstawiono niedobór L-karnityny u ludzi w roku 1973. U chorych zidentyfikowano uszkodzenie mięśni szkieletowych, zwiększenie mięśnia sercowego, chorobę niedokrwienną serca pl.wikipedia.org. U dzieci, u których zidentyfikowano genetycznie uwarunkowany deficyt L-karnityny, odnotowano osłabienie siły mięśni oraz zmiany w mięśniu sercowym (kardiomiopatię).
Długoterminowe (przez mniej więcej 6 miesięcy) podawanie u dzieci L-karnityny normalizowało zmiany w układzie sercowo-naczyniowym a także mięśniowym.
Znaczące jest, że obniżoną ilość L-karnityny stwierdza się w mięśniu sercowym u osób, które zmarły na skutek zawału serca.

Wskazania do stosowania

Wyjątkowe znaczenie przypisuje się ochronnemu działaniu L-karnityny na mięsień sercowy w chorobie niedokrwiennej. Zatwierdzano jednocześnie, iż L-karnityna ma działanie profilaktyczne w zaburzeniach rytmu serca, między innymi w migotaniu przedsionków wywołanym niedotlenieniem mięśnia sercowego. Wzmacnia siłę skurczu mięśnia sercowego. Zaleca się ją również w zaburzeniu krążenia obwodowego (ręce, stopy).

Aplikowanie L-karnityny zmniejsza stężenie „złego cholesterolu”, a podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL), dzięki temu przeciwdziała arteriosklerozie.

Przyjmowanie L-karnityny pomaga ludziom cierpiącym na skutek osłabienia siły mięśniowej, w zespołach wyczerpania.

L-karnityna znalazła wykorzystanie w leczeniu uszkodzenia mięśni w następstwie cukrzycy.

L-karnityna przyspiesza odchudzanie, upraszcza utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, przeciwdziała powstawaniu otyłości, uczestniczy albowiem w zamianie tłuszczu rezerwowego w energię.

Substancja ta jest rekomendowana sportowcom, bowiem zażywanie jej warunkuje przedłużenie okresów silnego treningu i wykonywanie znacznego wysiłku fizycznego. Na skutek długotrwałego treningu w organizmie sportowców może zajść do spadku stężenia karnityny, stąd przy czynnym uprawianiu sportu rekomenduje się przyjmowanie L-karnityny, żeby zapobiec jej niedoborowi https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-3.

Potwierdzano, że L-karnityna zwiększa ruchliwość plemników, znalazła stąd zastosowanie w leczeniu niepłodności męskiej wywołanej słabą ruchliwością plemników.

Jest ona użytkowana w onkologii jako lek pomocniczy zmniejszający liczbę powikłań po immunoterapii raka – interleukiną 2. Pacjentom chorym na AIDS aplikowano L-karnitynę w celu poprawy działania osłabionego układu odpornościowego.

Badania kliniczne zatwierdzały dobroczynne działanie L-karnityny u osób z chorobą Alzheimera. Po jej podawaniu dostrzeżono u chorych między innymi poprawę zapamiętywania, możność skupiania uwagi na wykonywanych czynnościach. U starszych pacjentów po kuracji L-karnityną powiedziano poprawę zdolności ruchowych oraz koncentracji. U młodych osób z zahamowaniami umysłowymi, długotrwałe podawanie tej substancji wywołuje zwiększoną zdolność do uczenia się, usprawnia refleks.

Wykazano także korzystne działanie L-karnityny w leczeniu chandry, szczególnie u osób w starszym wieku. Jednym z klinicznych wskazań do używania L-karnityny jest podawanie preparatu chorym z zespołem Downa.

L-karnityna nie przejawia działań niepożądanych zarówno u osób zdrowych, jak i chorych. Atrakcyjną cechą L-karnityny jest jej oddziaływanie euforyzujące – polepszające nastrój.

Rate this post