Alergia pokarmowa dotyczy najczęściej niemowląt i małych dzieci. Jednym z powodów uczulenia jest przepuszczalność ścianek jelit, które są jeszcze bardzo cienkie. Z czasem staną się grubsze i alergeny nie będą mogły tak łatwo przeniknąć do organizmu. To właśnie dlatego większość maluchów stosunkowo szybko „wyrasta” z uczulenia na niektóre produkty żywnościowe.

Osoby dorosłe z reguły nie mają…

Osoby dorosłe z reguły nie mają alergii pokarmowej. Jak jednak poradzić sobie z alergią, kiedy dziecko jest jeszcze bardzo małe. Przede wszystkim warto upewnić się, czy objawy wskazujące na alergię nie świadczą o innych dolegliwościach dziecka. Nie zawsze biegunka czy wysypka wywołane są alergenami pokarmowymi. Konsultacja z lekarzem jest obowiązkowa. W przypadku niemowląt i małych dzieci lekarze zalecają przede wszystkim odpowiednią dietę, która polega na okresowym wycofaniu z menu dziecka tych produktów, które je uczulają. Pamiętajmy, że maluchy mogą być uczulone na najróżniejsze artykuły spożywcze, a niekiedy także na barwniki czy konserwanty, które powszechnie dodaje się do żywności.

Dlatego tak ważna jest obserwacja…

Dlatego tak ważna jest obserwacja. Najlepiej jest notować wszystko, co danego dnia dziecko jadło i sprawdzać stan skóry, ilość wypróżnień, a także uważać na takie symptomy jak ból brzucha, rozdrażnienie, które również mogą być objawem alergii. Przygotowując posiłki dla dziecka dbajmy też o to, aby były one jak najmniej przetworzone. Nie kupujmy maluchom niezdrowych przekąsek i nie rozpieszczajmy ich zbyt dużą ilością słodyczy. Zwracajmy uwagę na produkty hipoalergiczne i takie, które mają odpowiednie atesty i są przeznaczone właśnie dla niemowląt i dzieci.

Rate this post